پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴) افزایش گمرکات خراسان رضوی به ۷ پایانه | تعرفه صفر برای ۸۰ درصد از اقلام تجارتی استان با اوراسیا آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه خراسان رضوی برگزار شد | ۳۰ کشور جهان، مشتری اقلام صادراتی خراسان رضوی تعرفه گمرکی واردات موبایل در سال ۱۴۰۴ اعلام شد+جزئیات پزشکیان: باید تفکر سیستمی و توانمندی کار تیمی را به دانش‌آموزان آموزش دهیم علت عدم شماره‌گذاری محصولات ایران خودرو در سال ۱۴۰۴ چیست؟ سکوت آماری در بازار مسکن ساعات کاری ادارات از ۱۵ خرداد ۱۴۰۴ کاهش می‌یابد + جزئیات نرخ بیکاری ۷.۶درصد شد با تعدیل شدن نرخ ارز قیمت کالا‌ها کاهش می‌یابد؟ قیمت لاستیک از امروز ۱۰ درصد گران‌تر می‌شود (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) + سند کدام بیمه‌ها کام مردم را تلخ کردند | ثبت ۱۰ هزار شکایت در ۱۴۰۳ سهم نفت از بودجه ایران فقط ۱۷ درصد است وزیر صمت: تعرفه خودرو‌های وارداتی کاهش خواهد یافت رشد ۲۳ هزار واحدی بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) یارانه ۱۸ میلیون ثروتمند؛ به زودی قطع می‌شود ادامه نگرانی‌ها از سوء تغذیه کودکان در افغانستان | جان ۳.۵ میلیون کودک در خطر است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) | نوسان دلار در کانال ۸۸ هزار تومان قیمت طلا در مشهد چقدر شد؟ (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) دهک ۴ از وام ودیعه ۴۰۰ میلیونی مستأجران حذف شد معافیت جدید گمرکی ابلاغ شد سقف وام ودیعه مسکن مستأجران افزایش یافت + جزئیات (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) کمبود و گرانی روغن در فروشگاه‌ها‌ی مشهد ادامه دارد | تزریق قطره چکانی روغن به بازار پیش‌بینی خرید تضمینی ۵۳۸ هزار تن گندم در خراسان رضوی طی سال ۱۴۰۴ فرصت مشهد برای خلق ارزش از اقتصاد زیارت احیا و مرمت ۶ هزار و ۲۱۲ کیلومتر قنات در خراسان رضوی واقعی‌نبودن قیمت برق، یکی از دلایل مصرف بالای آن | قبض برق ۷۵ درصد مردم کمتر از ۵۰ هزار تومان است خسارت ۵۰ میلیارد ریالی طوفان اخیر به کشاورزی خراسان رضوی
سرخط خبرها

آیا تجربه سال ۹۷ درباره نرخ دلار تکرار می‌شود؟ | ریزش قیمت دلار چقدر محتمل است؟

  • کد خبر: ۳۱۵۶۴۳
  • ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۲
آیا تجربه سال ۹۷ درباره نرخ دلار تکرار می‌شود؟ | ریزش قیمت دلار چقدر محتمل است؟
سال ۱۳۹۷ بعد از خروج ترامپ از برجام و افزایش همه جانبه تحریم‌ها نرخ دلار در کمتر از یک هفته رشد چند برابری داشت و با فاصله زمانی اندک دوباره ریزش کرد و این وسط افراد بسیاری متضرر شدند.

به گزارش شهرآرانیوز، اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷ درگیر شرایطی شد که بی‌شباهت به وضعیت اقتصادی فعلی نبود. اواسط سال ۹۷ قیمت دلار در کمتر از یک روز از کانال ۱۰ هزار تومانی برای کانال ۱۹ هزار تومانی خیز برداشت و در روز‌های بعد با افت پلکانی به منطقه ۱۳ هزار تومانی برگشت. بر همین اساس، اکنون برخی معامله‌گران و کارشناسان اقتصادی بر این باورند که تجربه قیمت دلار برای سال ۹۷ در سال ۱۴۰۳ نیز تکرار خواهد شد. باید در نظر داشت قیمت دلار در سال ۹۷ دیگر کانال ۱۰ هزار تومانی را ندید.

دلار و تکانه‌های قیمتی این ارز همواره در اقتصاد ایران حائز اهمیت بوده است. بر اساس آمار، سال ۱۳۹۷ یکی از سخت‌ترین سال‌های اقتصادی دهه ۹۰ به شمار می‌رود. خروج دولت اول دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا از برجام و موضوعات مربوط به FATF از عمده مسائلی بود که کشور را در بحران اقتصادی پیچیده‌ای قرار داد.

در سال ۱۳۹۷ چه بر سر منابع ارزی آمد؟

در ۲۱ فروردین سال ۱۳۹۷ دولت نرخ ارز را ۴۲۰۰ تومان و تک نرخی کرد. مسئولان مدعی شدند برای تمام نیاز‌ها ارز کافی وجود دارد. این مساله باعث شد طی چهار ماه نخست سال ۹۷ به اندازه پنج برابر واردات کل سال، ثبت سفارش واردات انجام شود که در نتیجه آن، منابع ارزی کشور با تخصیص ۱۸ میلیارد دلار به واردات، هدر رفت.

در همین سال بود که دولت اعلام کرد هر گونه مبادله خارج از چارچوب ارز ۴۲۰۰ تومانی قاچاق محسوب می‌شود و عملا برای افزایش قیمت ارز در بازار سیاه زمینه‌چینی کرد.

بعد از این رخداد با هدف سامان‌دهی به مبادلات تجاری بازار ثانویه ارزی راه افتاد. در پی این اقدام به جز کالا‌های اساسی، ارز مورد نیاز برای واردات، از بازار ثانویه تامین می‌شد. این بازار قرار بود محل تحویل و دریافت ارز صادرکنندگان و واردکنندگان باشد تا با نرخ نسبتا واقعی ارز دریافت کنند و کالا‌های اساسی با قیمت دلار دولتی به دست مردم برسد.

اما از بازار ارز ثانویه استقبال نشد و قیمت کالا‌ها با قیمت دلار در بازار آزاد، تراز شد، رانت ارز دولتی به جیب واردکنندگان رفت و کالا‌های اساسی نیز از افزایش قیمت دلار در بازار آزاد در امان نماندند؛ به طوری که بر اساس آمار مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی رشد نقطه به نقطه شاخص قیمت کالا‌های اساسی در آذرماه ۱۳۹۷ نسبت به اسفندماه ۱۳۹۶ نشان داد که اقلام موجود در شاخص قیمت مصرف‌کننده در مجموع به طور متوسط ۴۲ درصد رشد کردند.

در مهر ۱۳۹۷ قیمت دلار با رشد بی‌سابقه‌ای از منطقه ‍۱۰ هزار تومانی در کمتر از یک روز به کانال ۱۹ هزار تومانی ورود کرد. این افزایش، افراد زیادی را روانه بازار ارز کرد، اما در ادامه، دلار با افت پلکانی ۱۳ هزار تومانی شد و مدت‌ها در این منطقه نوسان داشت. در این مسیر منابع ارزی بی‌شماری اتلاف شد، اما به نظر می‌رسد، تجربه آن برای سال‌های بعد کاربردی نداشته است.

دلار در ۲ روز پنج هزار و ۴۰۰ تومان گران شد

قیمت دلار روز شنبه ۲۰ بهمن با افزایش ۳۳۰۰ تومانی در کریدور هشتم چند کانال بالا رفت و در روز یکشنبه در کانال ابتدایی کریدور نهم جا خوش کرد. قیمت دلار در کمتر از دو روز پنج هزار و ۴۰۰ تومان گران شد هفت برابر رشد کرد.

در همین راستا برخی کارشناسان اقتصادی مسیر طی شده در سال ۱۴۰۳ را تا حدودی مشابه سال ۹۷ می‌دانند. آنها امیدوارند قیمت دلار در سقف ارزش اصلاح دهد و مسیر کاهشی را بپیماید که سال ۹۷ طی کرده بود. در همین راستا فعالان بازار ارز نیز می‌گویند اگر احتیاط خریداران نبود قیمت دلار به راحتی در کریدور نهم جای پیش‌روی داشت.

تحلیلگران بازار‌های مالی در پاسخ به این سوال که آیا اکنون برای ورود به بازار‌های مالی زمان مناسبی است یا خیر، می‌گویند: تا زمانی که اخبار سیاسی در بلاتکلیفی باشد، روند بازار‌های مالی صعودی است و هیچ پیشنهادی نیز نمی‌توان برای ورود به بازار‌ها داشت.

منبع: تجارت نیوز

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->